15 Eylül 2015 Salı

Çivi Gibi Yere Çakılan Kadın

UFAK TEFEK OLAYLAR


Acayip meraklı bir yaşlı kadın pencereden aşağı düştü, çivi gibi yere çakılıp parçalara ayrıldı.
Başka bir yaşlı kadın pencereden sarkıp ilkinin kalıntılarına bakmaya başladı, ama o da acayip meraklı olduğundan çivi gibi yere çakılıp parçalara ayrıldı.
Daha sonra bir başka yaşlı kadın pencereden yere çakıldı, sonra bir başkası, derken bir başkası.
Artık altıncı yaşlı kadın pencereden yere çivi gibi çakılırken onları seyretmekten bana gına gelince kör bir adama örme şal verildiği söylenen Maltsevski’nin dükkânında aldım soluğu.


DANIIL KHARMS

17 (30) Aralık 1905’te St. Peterbursg’da doğdu. Gerçek ismi Daniil Ivanoviç Yuvaçev’dir. Otuz kadar takma ad kullanmıştır. Zaum adı verilen (anlamsız, gerçekdışı ya da saçma) şiir akımıyla ilgilendi. 17 Ekim 1925’te Rus Şairler Birliği’nin Leningrad şubesine resmi olarak kabul edildi. 1940 yılına kadar 11 çocuk kitabı çıkardı ve düzenli olarak Yozh-Kirpi ve The Siskin dergilerinde yazdı. Aralık 1931’de ‘halkın dikkatini, saçma şiirler vasıtasıyla, sosyalizmin yapısından başka yöne çekmek’ suçundan tutuklandı ve Kursk’a gönderildi. 18 Haziran 1932’de serbest bırakıldı. 23 Ağustos 1941’de ‘bozguncu/bölücü propaganda yapmak’ suçundan ikinci kez tutuklandı. 2 Şubat 1942’de, 37 yaşında Novosibirsk hapishane hastanesinde açlıktan öldü.

Eserleri arasında Yaşlı Kadın, Ufak Tefek Olaylar, Siyah Paltolu Adam ve birçok kısa öykü, mektuplar bulunmaktadır. Günlüğüne 1937 yılında yazdığı bir bölümde en beğendiği yazarları Gogol, Prutkov, Meyring, Knut Hamsun, Edward Lear ve Lewis Carrol olarak belirtmiştir.


[Salyangoz Yayınları, SimSiyah Kitaplar Dizisi, Çeviren: Osman Çakmakçı, Ağustos 2006]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder