1 Ağustos 2012 Çarşamba

"Evet evet akıllım! Margatania en iyi takım!"


İspanya’nın Katalanya bölgesinde, Barcelona yakınlarında küçük bir kent olan Margatania’nın, yedi yaş altı liginde oynayan bir minik takımı var. Hiçbir maçı kazanamayan, yediği 271 gole karşılık bir tek gol bile atamayan minikler, oyunu hiç bırakmıyor, futbolu eğlenmek için oynuyor. İşte bu takımın, dünyaya hâkim olan ‘her ne pahasına olursa olsun kazanacaksın’ anlayışına minik bir başkaldırı sayılabilecek hikâyesi, dokuz dakikalık bir videoda anlatılıyor. L’equip Petit (Minik Yıldızlar) adı verilen videonun yönetmeni bunun bir kısa film olmadığını, yalnızca çocukların aileleri ve dostlarıyla paylaşmak için hazırlandığını söylüyorsa da, film yüz binlerce kişi tarafından izlenip pek çok ödül aldı.

Minikler liginde bütün yıl oynamasına karşın hiç kazanamayan, dahası 271 gole karşın hiç gol atamayan Margatania F.C.’nin yedi yaş altı oyuncuları, ‘kazanma hırsı’nın her alana egemen olduğu günümüzde, başka türlü bir dünyanın mümkün olduğunu çok sevdikleri futbolla gösteriyorlar. Kazandıkları için değil, futbol oynadıkları için mutlu olabilen takımın oyuncularından Pol şöyle diyor örneğin: “Gol atmamamız önemli değil, çünkü eğleniyoruz.”

Takımın videosu internette dolaşmaya başladığından beri bütün dünyadan tebrik mesajları yağınca, sezon skorunu 271-1 şeklinde değiştirip kendilerini destekleyenlere bir tek gol ile teşekkür etmeye karar vermişler.

Takımın web sitesinde yayınlanan, aşağıdaki blog yazısı Katalancadan çevrildi:
“Sezonun son oyunu... İlk oyundan bu yana ne kadar da çok şey değişmiş. Hepimiz birlikte olmanın ne anlama geldiğini öğrendik. Birbirimize yardım ederek ve o iki direğin arasında durmaya cesaret eden kalecimizin yaptığı işi takdir ederek, her birimizin farklı pozisyonlarda yaptıklarının değerini, giderek daha da iyi anlıyoruz. Sezonun sonuçlarından herkes memnun olsa dahi, takım o golü hak etmişti.

“Son maçta açıkça görüldü ki, gol dediğimiz şey her zaman atılabiliyor. Onları yanıma çağırdım, zamanının geldiğini söyledim ve goooll! Altına ismi yazılanlar Gerard ve Emma oldu, fakat gol vuruşundan önce yapmamız gereken paslaşmaları da unutmamamız gerekiyor.”


1 yorum: